Bolster verwerft 50% belang in Esschert Design

Bolster Investment Partners heeft een belang van 50% verworven in Esschert Design, een wereldwijde vooraanstaande speler in ontwerpen en verkopen van tuin- en natuurproducten. Bolster Investment Partners zal, als eerste en enige externe aandeelhouder in het familiebedrijf, Esschert Design ondersteunen in haar verdere internationale groeiambities.

Esschert Design heeft met haar in eigen beheer ontworpen collecties een leidende positie in Europa en is met Esschert Design USA ook actief op de Amerikaanse markt. Daarnaast heeft de onderneming een sterke organisatie in China, die naast de inkoop en wereldwijde distributie van de eigen producten ook diensten aan derden levert. De producten van Esschert Design worden verkocht in meer dan 65 landen door een breed scala aan retailers, van tuincentra tot webshops. De onderneming heeft wereldwijd ruim 120 mensen in dienst en realiseert een omzet van ongeveer € 40 miljoen op jaarbasis.

Mark van Rijn, partner bij Bolster Investment Partners licht toe: “Esschert Design past met haar leidende markpositie met een bewezen businessmodel en een sterk track record goed in onze investeringsfilosofie. Esschert Design onderscheidt zich op de buitenleven-markt door zowel hun conceptuele benadering als hun uitvoering. Esschert Design verstaat de kunst van trends tijdig herkennen en goed vertalen in innovatieve collecties die zij onder eigen en white label in de markt zet. Door de eigen organisatie in China en het ijzersterke logistieke platform kan Esschert Design snel, efficiënt en breed distribueren, wat van groot belang is in deze markt waarin trends elkaar razendsnel opvolgen. Wij zien er naar uit om de komende jaren samen met de directie van Esschert Design de groei te versnellen.”

Groeistrategie

De groeistrategie van Esschert Design is gericht op zowel autonome groei als groei door selectieve overnames. Zo heeft Esschert Design recent het Deense Garden Life overgenomen, waarmee naast een sterke aanvulling van Deens design op haar productenassortiment ook directe toegang tot de Scandinavische retailmarkt is bewerkstelligd.

Arend Mosterd van Esschert Design vult aan: “De overname van Garden Life is een goed voorbeeld van de kansen die we zien door, onder andere, te profiteren van de consolidatiegolf die zich naar verwachting in de komende jaren verder zal aftekenen. Schaalvergroting stelt ons in staat om voortdurend in onze collecties en in ons logistieke platform te blijven investeren en onze processen verder te professionaliseren om zodoende in onze markt voorop te blijven lopen. Met Bolster Investment Partners hebben wij een sterke sparring partner gevonden die onze visie deelt, en naast kapitaal ook de kennis inbrengt om onze groeiambities te verwezenlijken. Een investeerder met een lange termijn horizon die samen met ons Esschert Design naar de volgende fase wil brengen. ”

Esschert Design is bij de transactie met Bolster en de overname van Garden Life geadviseerd door Marktlink Fusies & Overnames.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Bolster Investment Partners
Mark van Rijn +31 20 226 3088

Over Esschert Design

Esschert Design is gespecialiseerd in het ontwikkelen van collecties gerelateerd aan tuinieren en natuur. Esschert Design creëert leidende concepten in de branche die focust op bijvoorbeeld wilde vogels en dieren, outdoor haarden, kindertuinieren en werken in de tuin. Alle producten zijn ontworpen in de eigen ontwerpstudio. Voor de productie wordt nauw samengewerkt met fabrieken die een breed scala aan producten speciaal voor Esschert Design produceren.

Over Bolster

Bolster Investment Partners is een lange termijn investeerder gespecialiseerd in minderheidsbelangen. Bolster investeert in buitengewone Nederlandse ondernemingen met een scherpe focus en een bewezen business model. Bolster ondersteunt ondernemers in het realiseren van het volledige potentieel van hun onderneming.

Bolster heeft een bewezen track record; sinds 1982 is met meer dan 100 ondernemingen succesvol samengewerkt. Tot eind 2017 opererend onder de vlag van Van Lanschot Participaties, waarna het team is verzelfstandigd en verder is gegaan onder de naam Bolster Investment Partners.