ESG bij Bolster: duurzame waardecreatie die praktisch uitvoerbaar is
In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, vindt Bolster het cruciaal om niet alleen te communiceren over onze ambities, maar ook over hoe we deze realiseren. Als betrokken aandeelhouder nemen wij hierin onze verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid heeft niet alleen betrekking op onszelf, maar strekt zich ook uit naar onze portfoliobedrijven, onze investeerders en de samenleving. Samen streven we ernaar om een duurzame impact te creëren.
Onze collega’s Martijn Fakkert en Wouter Spaargaren bespreken de waarden en uitgangspunten die voor Bolster als investeerder van belang zijn.
Martijn Fakkert (rechts op de foto), Investment Manager en lid van het Bolster ESG team.
“Duurzame waardecreatie gaat niet alleen over financiële rendementen, maar ook over het maken van strategische en maatschappelijke keuzes die op de lange termijn waardevol zijn. Aspecten die het onderscheidende vermogen van onze bedrijven versterken.”
Wouter Spaargaren (links op de foto), Finance Manager en lid van het Bolster ESG team.
“Het is belangrijk dat we niet alleen naar de korte termijn kijken, maar ook naar hoe onze investeringen waarde creëren op de lange termijn, zowel maatschappelijk als financieel. Het zoeken naar de win-wins op het gebied van duurzaamheid is waar we met veel plezier aan werken. Dit kan variëren van het investeren in medewerkerstevredenheid tot het leggen van zonnepanelen.”
We werken samen met deelnemingen die op een eerlijke en verantwoorde manier zaken willen doen.
Waarom is Bolster actief op gebied van duurzaamheid?
Wouter: Bij Bolster geloven we dat ESG (Environmental, Social and Governance) een belangrijk onderwerp is waarin we onze waarden en principes uitdragen. Het gaat ons niet alleen om het volgen van de juiste richtlijnen, maar ook om daadwerkelijk het goede te doen. Het draait om eerlijk zakendoen: zeggen wat je doet en doen wat je zegt.
Martijn: De intrinsieke motivatie zit in het feit dat we niet alleen investeren in mooie bedrijven, maar ook echt een positieve impact willen maken. We investeren in bedrijven die duurzaamheid en respect voor de samenleving belangrijk vinden en ad hoc veel goede initiatieven hebben. We werken met de management teams van onze bedrijven aan professionalisering en daar hoort ook een gestructureerde aanpak bij op gebied van duurzaamheid. Dit helpt ons en onze bedrijven om de voortgang te borgen op het gebied van duurzaamheid en duurzaamheid te verankeren in hun strategie, bedrijfsprocessen en productontwikkeling.
Het zoeken naar de win-wins op het gebied van duurzaamheid is waar we met veel plezier aan werken.
Waarom zijn jullie lid van Bolster’s ESG team?
Martijn: Wat mij inspireert, is de dynamiek en de complexiteit van de uitdagingen die we tegenkomen. Soms moeten we snel handelen om kansen te grijpen, terwijl andere keren rust en geduld nodig zijn om tot een weloverwogen aanpak te komen. Dit maakt het werk niet alleen interessant maar ook dynamisch en relevant voor de bedrijven waarmee we werken.
Vanuit mijn rol probeer ik ervoor te zorgen dat we het goede voorbeeld geven en dat onze ESG-strategie zowel intern als extern duidelijk is. We evalueren continu waar we zelf nog verbeteringen kunnen aanbrengen en wat we van onze bedrijven kunnen vragen. Dit betekent dat we zowel in onze ESG strategie als in onze dagelijkse werkzaamheden moeten blijven nadenken over hoe we duurzaamheid en integriteit kunnen bevorderen. Initiatieven zoals het zonnepanelenproject hebben aangetoond dat we waarde toevoegen door de kracht van onze bedrijven te bundelen.
Wouter: Elke dag is anders, en dat maakt het werk afwisselend en boeiend. Mijn ervaring bij een Big Four organisatie heeft me geleerd om met een grote diversiteit aan bedrijven te werken, waardoor ik bij verschillende organisaties een kijkje in de keuken heb kunnen nemen en veel heb geleerd. Deze ervaring neem ik mee in mijn huidige rol bij Bolster.
Ik werk aan ESG-rapportages en probeer de waarde van deze rapportages over de bühne te brengen. Aanvankelijk was het soms moeilijk om onze portfoliobedrijven te overtuigen van het nut van deze rapportages, maar door hen te laten ervaren hoe waardevol het is voor klanten, (potentiële) werknemers en financiers, zie ik nu steeds meer acceptatie en waardering. Het is mooi om te zien hoe onze portfoliobedrijven elk jaar stappen vooruit zetten.
Wat betekent waardecreatie voor Bolster?
Wouter: Traditioneel ging waardecreatie vooral om financieel rendement, maar tegen-woordig omvat dit ook ESG-criteria zoals maatschappelijk welzijn en milieu. Naast het behalen van financieel rendement, willen we ook bijdragen aan duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen, medewerkerstevredenheidsonderzoeken uit te voeren, of te ondersteunen op het gebied van cybersecurity. Het gaat erom dat je het bedrijf niet alleen financieel laat groeien, maar ook positieve impact op de samen-leving hebt.
Martijn: Waardecreatie gaat echt om de lange termijn. Je kunt op korte termijn de winst verhogen door bijvoorbeeld personeelskosten te verlagen, maar dat kan negatieve gevolgen hebben op de lange termijn. Investeren in personeel of nieuwe afdelingen levert niet altijd meteen iets op, maar is een investering in de toekomst van de onderneming. We zien bijvoorbeeld dat een goed personeelsbeleid zorgt voor een laag personeels-verloop en ziekteverzuim. Dit zijn belangrijke duurzaamheidsaspecten die de waarde van het bedrijf op de lange termijn verhogen.
Wouter: De bedrijfscultuur speelt hierin ook een cruciale rol. Als er veel verloop is en je steeds mensen moet inwerken, kan dat de continuïteit en de cultuur van het bedrijf onder druk zetten. Uiteindelijk is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen financiële en ESG-aspecten.
We willen ons richten op zaken die er echt toe doen en ons niet verliezen in oneindige afvinklijstjes.
Wanneer schuurt de ESG ambitie met het behalen van financieel rendement?
Martijn: Soms kunnen er spanningen ontstaan tussen ESG ambities en economische haalbaarheid. Een veelgemaakte afweging van één van onze bedrijven is de mate waarin er lokaal wordt gesourced of in Azië. Kijk, de harde ESG criteria zoals het voorkomen van mensenrechtenschendingen zijn bindend als er in Azië wordt gesourced, maar je kan je wel afvragen of bijvoorbeeld de CO2 footprint van het transport naar Nederland correct is ingeprijsd. Als je dit goed inprijst, wordt het dan ook aantrekkelijker om meer lokaal te sourcen. In dit geval bleken alleen de klanten nog niet bereid te zijn om hiervoor te betalen.
Dit voorbeeld dient ter illustratie waarbij het bedrijfseconomisch nog niet haalbaar is om verder te verduurzamen, want dan zou de onderneming zichzelf uit de markt prijzen. Dit is zonde omdat de intrinsieke motivatie er wel is. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen duurzaamheid en economische haalbaarheid op de lange termijn, en te zoeken naar win-winsituaties, zoals bijvoorbeeld eenvoudige energiebesparende maatregelen. Investeren in duurzaamheid hoeft in veel gevallen helemaal niet ten koste te gaan van rendement en daar willen we ons op focussen.
Wouter: Investeren in personeel en duurzaamheid kan op de lange termijn waarde creëren, ook al levert het niet meteen resultaat op. Het gaat erom continu de juiste keuzes te maken voor de lange termijn en op die manier duurzame groei te realiseren.
Een belangrijke uitdaging is om iedereen mee te krijgen, zowel onze eigen collega’s bij Bolster als bij de portfoliobedrijven. Het moet namelijk geen afvinklijstje worden, maar echt een geïntegreerd onderdeel van de bedrijfsvoering. Het is belangrijk om zowel de directieleden als het operationele team te betrekken in het gehele proces en te zorgen dat iedereen zich (mede) inzet voor ESG-initiatieven. Daarom is de lange termijn visie ook zo belangrijk.
Hoe gaan we om met processen en leveranciers in de gehele keten vanuit een ESG-optiek bij onze portfoliobedrijven?
Wouter: Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de gehele keten, van leveranciers tot eindproduct. Dit betekent bijvoorbeeld dat je regelmatig je leveranciers bezoekt en controleert op o.a. arbeidsomstandigheden. Tijdens ons Due Diligence onderzoek besteden we ook extra aandacht aan arbeidsomstandigheden bij buitenlandse fabrieken van onze bedrijven.
Martijn: Een goed voorbeeld hiervan is één van onze portfoliobedrijven met een fabriek in Vietnam, waar voor Vietnam vernieuwende arbeidsvoorwaarden zijn ingevoerd omdat de DGA goed voor zijn werknemers wil zorgen. Voorbeelden zijn een ziektekosten-verzekering voor de hele familie van de medewerker, een gratis warme maaltijd tijdens werktijd en een auto ter beschikking stellen die medewerkers in het weekend kunnen gebruiken. Dit heeft geleid tot een zeer laag personeelsverloop en een hoge medewerkerstevredenheid. Mooi toch?
Het draait om eerlijk zakendoen: zeggen wat je doet en doen wat je zegt.
Wat brengt de toekomst?
Wouter: Jaarlijks willen we blijven rapporteren op gebied van duurzaamheid. Hiervoor gebruiken we een online platform waarbij deelnemingen ook passende initiatieven kunnen uitkiezen. De voortgang op initiatieven wordt vervolgens jaarlijks besproken met de managementteams van onze bedrijven.
Martijn: Verder is ons doel om onze portfoliobedrijven te blijven ondersteunen met praktische handvatten op gebied van duurzaamheid. Zo initiëren we jaarlijks thema’s die onze bedrijven kunnen helpen bij het implementeren van verbeteringen. Voorbeeld-projecten zijn het verzamelen van medewerkersfeedback, installatie van zonnepanelen en een kennissessie over brandverzekeringen. Op dit moment zijn we bezig met het opzetten van een kennissessie over communicatie over ESG.
Lees hier ons ESG-beleid.
Wil je meer weten over onze ESG-initiatieven en toekomstige projecten? Volg ons op LinkedIn, schrijf je in voor onze nieuwsbrief via deze link of neem contact op met Martijn en Wouter en blijf op de hoogte van onze laatste updates en inzichten!