Bolster verwerft meerderheidsbelang in Mark Climate Technology

Bolster Investment Partners verwerft 58,4% van de aandelen in Mark Climate Technology, een leidende speler op het gebied van klimaatbeheersingssystemen. Bolster gaat de onderneming ondersteunen in haar ambitie om de groei zowel autonoom als via acquisities te versnellen en haar onderscheidende positie verder internationaal uit te bouwen.

Mark Climate Technology (“Mark”), opgericht in 1945 en gevestigd in Veendam, richt zich met innovatieve klimaatbeheersingssystemen op het verwarmen en koelen van grote gebouwen, alsmede het verbeteren van de leefomgeving. Mark heeft een unieke propositie met een compleet productportfolio voor temperatuur- en luchtbeheersing, met productielocaties in Nederland en Ierland en verkoop- en servicevestigingen in Nederland, Duitsland, België, Ierland, Polen en Roemenië. Het familiebedrijf heeft wereldwijd circa 200 medewerkers en realiseert een omzet van ruim € 40 miljoen op jaarbasis.

Mark beheerst de hele keten; van innovatie en ontwerp, tot productie, onderhoud en service. Hierdoor is Mark als enige partij in de markt in staat maatwerk te leveren. De onderneming is marktleider op het gebied van gasgestookte verwarmingssystemen maar loopt tegelijkertijd voorop in het ontwikkelen van innovatieve technologische oplossingen die inspelen op de energietransitie en het verbeteren van de leefomgeving. Zo ontwikkelt Mark bijvoorbeeld klimaatsystemen werkend op waterstof en heeft zij via haar dochter StaticAir een unieke en wereldwijd gepatenteerde technologie ontwikkeld om fijnstof in de lucht te reduceren. Door de toenemende aandacht voor beheersing van het binnenklimaat, de wereldwijde druk op het behalen van klimaatdoelstellingen en de toenemende aandacht voor luchtkwaliteit is Mark dan ook sterk gepositioneerd voor verdere groei.

Piet-Hein Bruinsma, DGA van Mark licht toe: “Wij zijn als organisatie klaar voor een volgende stap. De huidige markt biedt een enorm momentum voor onze oplossingen. Om volop te kunnen profiteren van de groeikansen, zowel autonoom als door acquisities, zochten wij een partner die ons hierbij kan ondersteunen. Wij geloven dat Bolster met haar kennis en ervaring, wijdverbreide netwerk en lange termijn investeringsbeleid ons hier bij uitstek bij kan helpen. Voor ons gaf het wederzijdse respect en vertrouwen, alsmede het enthousiaste ondernemerschap van het Bolster team, de doorslag om voor Bolster te kiezen.”

Mark van Rijn, partner bij Bolster Investment Partners licht toe: “De investering in Mark sluit volledig aan op onze investeringsfilosofie; Mark is een perfect voorbeeld van een innovatief Nederlands maakbedrijf en bevindt zich in een markt die onderliggend aanzienlijk zal blijven groeien. De ontstane onzekerheid als gevolg van het coronavirus doet daar geen afbreuk aan. Met haar brede productenportfolio, maatwerk en hoge servicegraad is Mark sterk gepositioneerd om haar leidende positie internationaal verder uit te bouwen. Wij zijn dan ook erg verheugd dat we na langere tijd reeds met elkaar in contact te zijn tot deze transactie zijn gekomen.” 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Bolster Investment Partners
Mark van Rijn: +31 20 226 3088

Mark Climate Technology
Piet-Hein Bruinsma: +31 598 65 6600 

Over Mark Climate Technology
Mark Climate Technology, opgericht in 1945 en sinds 1983 in handen van de familie Bruinsma, is marktleider in klimaatbeheersingssystemen. Mark ontwikkelt en produceert een breed productassortiment voor de temperatuur- en luchtbeheersing van industrie- en utiliteitsgebouwen.

Naast Mark Climate Technology bestaat de groep ook uit StaticAir en CMK Luchttechniek. StaticAir levert op basis van een gepatenteerde techniek verschillende systemen om fijnstof te reduceren. CMK Luchttechniek is gespecialiseerd in ontwerp en installatie van luchttechnische oplossingen en ventilatiesystemen.

Over Bolster investment Partners
Bolster Investment Partners is een lange termijn investeerder gespecialiseerd in minderheidsbelangen. Bolster investeert in buitengewone Nederlandse ondernemingen met een scherpe focus en een bewezen businessmodel. Bolster ondersteunt ondernemers in het realiseren van het volledige potentieel van hun onderneming.

Bolster heeft een bewezen trackrecord; sinds 1982 is met meer dan 100 ondernemingen succesvol samengewerkt. Tot eind 2017 opererend onder de vlag van Van Lanschot Participaties, waarna het team is verzelfstandigd en verder is gegaan onder de naam Bolster Investment Partners.